Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

26Eyl/110

Bugün 26 Eylül 2011 Dil Bayramı… Türkçe’nin Yaygınlaşması İçin Neler Yapılabilir? / Kerim ÖZBEKLER / Gazeteci-Yazar-Şair

Bugün 26 Eylül 2011 Dil Bayramı

Türkçe'nin Yaygınlaşması İçin Neler Yapılabilir?

1- Dünyada ki bütün ülkeler için vize tek taraflı kaldırılabilir, cebinde en az 10.000 Dolar'ı olanın Türkiye'ye girmesine izin verilebilir. Türkiye'ye gelecek kişiler sokakta gezerken bile Türkçe öğrenebilirler, ülkeye hem döviz girer. Hem ticaret artar, hemde gelen yabancılar Türkçe öğrenmiş olurlar.

2- Hem resmi, hemde özel okullar Türkçe'nin gelişmesi için dünyada ki bütün insanlar için ''TÜRKÇE'Yİ TÜRKİYE'DE ÖĞRENİN...'' sloganı ile Türkiye'de ki resmi ve özel okullara çekilebilir, 1 aylık yatacak-yemek-okul ücreti hesap edilerek 1 yıllık veya 2-3-4 yıllık Türkçe öğretme proğramı uygulanabilir. Ülkeye hem döviz girmiş olur, hemde gelecekte Türkiye ile Türkçe öğrenen yabancıların Türkiye'ye faydası olur.

3- Her ülkede Türkçe öğreten okullar açılabilir veya her ülke ile ilgili ''Türk kültür Merkezi'' açılarak Türkçe'ye ilgi duyan herkese ücreti karşılığında Türkçe kursu verilebilir, bunu devlet yaptığı gibi özel şahıslarda yapabilir.

4- Kültür ve Turizm Bakanlığı veya özel yayınevleri her ülkenin en büyük 1 sözlüğünü alarak Türkiye'ye getirebilir, bunları o ülke sözlüğü ile Türkçelerini yan yana vererek hem Türkiye. Hemde sözlük hangi ülke için basılmışsa, o ülkelerdeki yayınevi-kitabevi-kitap fuarı vb.gibi yerlere dağıtılarak Türkçe'ye olan ilgi artırılabilir. Türkiye'nin bu büyük çalışmayı yapması lazımdır, ileride her ülkenin dilini en iyi bilenleri Dış İşleri Bakanlığı bünyesine alarak daha başarılı dış politika yürütebilirsiniz. Bu konu turizmcileri-ihracat ithalat yapanları, yurt dışı bağlantılı olan herkesi ilgilendirmektedir ve faydalı olur.

5- Dünyanın her ülkesinin sözlüğü ile Türkçe arasında yapılacak sözlük sonuçları aynı zamanda bilgisayar yazılımı olarakta ortaya konmalı ve bilgisayara yüklenmelidir, böylece Türkçe kısa sürede ilgi duyanların öğrenebileceği bir dil olacaktır.

KERİM ÖZBEKLER BLOG GSM.0-534-4326054, FAKS.0-256-3157772, PK.80 NAZİLLİ-AYDIN

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.